• Birgit Nilsson som Isolde på Vienna State Opera
  • Foto: Fayer, Wien

"Det är härligt att sjunga! Finns det ett härligare yrke än mitt? - Birgit Nilsson 1974"

Opera & Birgit Nilsson

Den 17 maj 1918 föddes Märta Birgit Nilsson i Västra Karups församling på Bjärehalvön. Birgit växte upp som enda barn till Justina och Nils P Svensson på den gamla släktgården i Svenstad, som hon en dag skulle ta över. Så börjar historien om flickan och senare kvinnan och artisten som skulle komma att bli en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Hennes fantastiska röst och stora musikalitet hyllades av både kritiker och publik. Under flera decennier var Birgit den ledande dramatiska sopranen i världen och en legendarisk Wagnertolkare.

Barndomshemmet

Trots stora framgångar så fanns alltid hennes hjärta kvar i barndomshemmet strax utanför Båstad på Bjärehalvön. Här tankade hon sin energi när hon var ledig. Idag kan du mellan maj och september besöka förädrahemmet som delvis byggts om till museum.

Även om du inte är operaintresserad så är detta ett ”must do” om du besöker Båstad & Bjärehalvön. Alla kan förundras av Birgits styrka och mod att som kvinna på den tiden, välja att gå sin egen väg. I museet berättar hon själv genom inspelningar om de motgångar och de tuffa beslut hon ibland kom att stå inför.

Gårdens gamla svinstall har man renoverat om till Café och här kan du njuta av många av de bakverk som Birgit själv bakade på sin lediga tid. Varje år kring Birgits födelsedag serveras ”Birgit Nilsson bakelsen” som är en saga i sig. Varje lager i bakelsen har något att berätta om Birgits liv. Den bakas bara upp i begränsat antal varje år så boka in öppningspremiären av museet för att inte missa denna himmelska godbit!

Vill du veta mer om Birgit Nilssons fantastiska liv och om Birgit Nilsson Museum?

TRANSLATE

Google disclaimer

Vill vill veta vad du tycker om sidan?

Bra länkar

Kontakta oss